Byggarbetare slarvar med skydd, trots risk för dödlig lungsjukdom

Skyddsmasker är ingenting självklart för byggarbetare att använda. Den bilden ger de byggarbetare som Sveriges Radio Sörmland pratat med i dag, efter den nya rapport om att man i byggbranschen löper hög risk att drabbas av den allvarliga lungsjukdomen kol, genom bland annat damm från betong och cement.

Den skyddsutrustning på dagens byggarbetsplatser, som är lättast att använda är engångsmasker. Men de ger bara ett begränsat skydd för lungorna. Ofta finns mer gedigen skyddsutrustning, men de byggnadsarbetare som SR Sörmland pratat med anser att de skydden är för otympliga.

En ny studie visar att byggarbetare är en högriskgrupp för att drabbas av lungsjukdomen kol, en sjukdom som annars främst drabbar rökare.

Forskarna bakom studien kan bland annat visa att mer än 500 byggnadsarbetare som arbetat i miljöer med damm, avgaser och ångor dog i kol mellan 1971 och 1999. Det är mer än dubbelt så många som de kollegor som kunde undvika såna miljöer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".