Utredningar om barnmisshandel får kritik

Polisen och de sociala myndigheterna har olika skyldigheter att rapportera om barnmisshandel. Detta ifrågasätts av flera poliser i Eskilstuna.

- Det känns inte riktigt rätt. Många gånger kan det vara bra att anmäla en gång för mycket än en gång för lite. Vad jag förstår jobbar sociala med hela familjebilden. Här träffar vi barnet enskilt och kan i och med det få fram andra uppgifter, säger kriminalinspektör Marie-Louise Wallin.

När polisen får in en anmälan om barnmisshandel måste de enligt lagen meddela de sociala myndigheterna om det, annars får man inte hålla ett förhör, men socialen har inte den skyldigheten gentemot polisen.

”Jobbar för barnets bästa”

På socialen gör man en egen bedömning som ofta inleds med att man utreder familjeförhållandena och dessutom kallar hela familjen till samtal, föräldrar och barn tillsammans.  

Sven Erik Hjortgren, enhetschef på socialförvaltningen område sydväst i Eskilstuna, menar att de ser lite längre än att bara straffa den som utsätter barn för våld.

- Det här med straff är inte det vi strävar efter utan vi jobbar för barnets bästa. Även om man som förälder har misshandlat sitt barn är man förälder och vi har en ambition att det måste fungera även framåt i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".