"Politikerna sviker sina vallöften"

Föräldraföreningen i Marifred bryter dialogen med Strängnäs kommuns politiker. Föreningen anser inte att kommunen lyssnar på föreningen när det gäller frågan om Mariefredsskolans framtid.

På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige att det ska göras en om- och tillbyggad av skolan för 35 miljoner kronor.

Föräldraföreningen anser sig ha blivit lovade en helt ny skola på Hammarängen till 2004 eftersom den nuvarande inte är byggd för det antal elever som går där, men kommunen anser sig inte ha råd med att bygga en helt ny skola utan bygger om den nuvarande istället.

”Svikna vallöften”

Dag Bremberg i föräldraföreningen tycker att hela skolfrågan har skötts dåligt av kommunen och att politikerna svikit sina vallöften.

- Vi upplever väldigt tydligt att samrådet är en bluff. Man sitter i möten med oss. Man låtsas lyssna på oss, men man bryr sig egentligen inte om vad vi säger.

Torgny Jonsson, kommunsstyrelsens ordförande håller inte med:

- Vad vi har gjort är att vi har varit på ett antal möten, men vi har kommit till två olika slutsatser. Att det är en bluff är nonsens eftersom vi lade ner väldigt stora pengar och hade tänkt att bygga en ny skola på Hammarängen. Vi hade den avsikten, men pengarna räckte inte till.

Tar åt sig av kritik

Torgny Jonsson säger att han tar åt sig av en del av kritiken om att skolfrågan borde ha skötts annorlunda tidigare.

- Jag tar åt mig viss kritik. Jag har sagt minst 20 gånger att skolan i Mariefred är ett mycket dåligt exempel på hur man beslutar i ett ärende. Det har ju hållit på nu i tio år. Det har dragit ut för mycket på tiden. Man borde ha fattat beslut för fem år sedan.

Föräldraföreningen bryter nu allt samråd med kommunen och ska fortsätta diskutera med föräldrar och skolledning istället, men föräldraföreningen anser att en om- och tillbyggnad av skolan inte räcker.

- Frågan är inte om det räcker utan, som vi ser det, skapar det bara nya problem. Det är fel väg. Det vore bättre att det inte blev av. Den blir ju inte större. Det blir inte större lokaler och man spenderar mycket pengar utan att inte uppnå speciellt mycket.

- Vår uppfattning är att det ska bli en bra skola. Skolan blir ju renoverad. Gör man ingeting har man en gammal orenoverad skola, säger Torgny Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".