Vårt dricksvatten innehåller läkemedel. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
SÖRMLAND

Läkemedel förorenar vårt vatten

Läkemedelsrester från våra sjukhus spolas rakt ner i avloppsvattnet och till slut hamnar det i vårt dricksvatten. En ny rapport som landstinget gjort i samarbete med universitetssjukhuset i Örebro visar att det finns läkemedel både i vårt grundvatten och dricksvatten.

I rapporten mäter man för första gången hur läkemedel från sjukhusen i länet påverkar miljön.

Katja Hagström, yrkeshygieniker vid Arbets-och miljömedicinska kliniken vid Univeristetssjukhuset i Örebro är en av dem som skrivit rapporten. Hon säger att man måste ta problemet på stort allvar.

– Läkemedel är inte som andra kemikalier. Läkemedel är gjorde för att gå in i kroppen och ha en effekt på oss, medan andra kemikalier inte är menade för det, säger hon. 

Dessutom samverkar de olika ämnena, enligt Katja Hagström, och hur det påverkar oss själva och naturen vet man inte.

Bland de största bovarna finns antiflammatoriska ämnen, antibiotika och könshormoner. De nya mätningarna visar att det idag finns små mängder av de här ämnena i vårt dricks- och grundvatten. 

Men även relativt små mängder har effekter på miljön, till exempel att hanfiskar byrer kön och blir honor. Det kan också leda till antibiotikaresistens hos den bakteriefloran som finns närheten av utsläppen.

– Och antibiotikaresistens är något vi vill undvika, för om det kommer sjukdomar kanske vi inte kan använda antibiotika i framtiden, säger Katja Hagström.

Läkemedelsrester i miljön kommer främst från människors utsöndring via urin och avföring och reningsverken har inte möjlighet att rena vissa läkemedel. Svårast är antibiotikan.

– Man får tänka igenom vilka läkemedel som har den effekt man verkligen vill ha. Här i Sörmland rekommenderar man motion på recept, och för vissa sjukdomar vet man att det är bättre än mediciner, säger Katja Hagström.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".