Miljöpengar för dyrt för kommunerna

Flera sörmländska kommuner backade när man skulle söka pengar till lokala investeringsprogram för att förbättra miljön. Det framgår av Naturvårdsverkets fördelning av pengar. Anledningen till att flera backade är att kommunerna själva var tvugna att skjuta till pengar i miljöarbetena. Sammanlagt tilldelades hela landets kommuner 6,2 miljarder kronor.

Sammanlagt tilldelades hela landets kommuner 6,2 miljarder kronor.


I Sörmland  har bara fyra av länets nio kommuner fått pengar till lokala investeringsprogram såkallade Lip pengar.

Meningen med pengarna som regeringen avsatte för perioden 1998 och 2003 var att landet snabbare skulle bli ett ekologisk hållbart samhälle.


Av de 6,2 miljarderna fick Sörmland 102 miljoner kronor, pengar som gått till Eskilstuna, Strängnäs, Vingåker och Trosa.

Anders Jansson som är Lip-samordnare på länsstyrelsen tycker det är synd att inte fler Sörmländska kommuner var ihärdigare med att söka Lip pengar, men förstår samtidigt att det inte blev så eftersom kommunerna måste bidra med en viss summa själv.

Enligt Lip ansvarig i Eskilstuna så har bidraget kritiserats för att ha gått till kommuner som redan har ett bra miljöarbete istället för att gynna de som inte kommit igång ordentligt.

Pengarna har i Sörmland blandannat bidragit till byggandet av våtmarker för att rena avloppsvatten, inköp av biogasbussar, miljöinformation till privatpersoner, rötningsanläggningar och cykelfrämjande projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".