Nu ska fisken också märkas

Informationen om de nya reglerna när det gäller ursprungsmärkning av fisk verkar inte ha nått ut. Reglerna infördes vid årsskiftet och handeln är fortfarande osäker vad som gäller. Många konsumenter känner inte heller till att de nu har rätt till bättre information.
Sen årsskiftet gäller alltså ett nytt EU-direktiv för försäljning av fisk till kund. Förutom fiskens namn och produktionsmetod ska också fångstzon anges, om den är havsfiskad - annars räcker det med ursprungslandet. Men handlarna anser att informationen om detta har varit dålig. Men Pontus Elvingsson, som är statsinspektör på livsmedelsverket, bollar tillbaka en del av ansvaret till ICA, KF, AXfood och fiskbranschens riksförbund. De informerades före årsskiftet, och de borde då ha informerat handlarna. Men samtidigt medger han att informationen varit ganska dålig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".