Länets kommuner anställer helst svenskfödda

Landets kommuner anställer hellre infödda svenskar än personer med utländsk bakgrund. Invandrare är inte bara färre i rena tal, utan även proportionellt.

Så ser det ut också i de sörmländska kommunerna. Det är inte bra, menar Lars Gustafsson, ansvarig för bland annat arbetsmarknad och integration i Nyköping.

–Kommuner, landsting och andra offentliga verksamheter borde gå i bräschen för det här, eftersom vi vet att det bland dem som har utländsk bakgrund är oproportionellt stor arbetslöshet.

Drygt 760 000 personer i Sverige jobbade för kommuner i december 2001. På regeringens uppdrag håller Integrationsverket på att kartlägga svenska kommuners arbete med etnisk mångfald.

Undersökningen är inte klar, men redan nu kan man konstatera vissa saker. Till exempel att 15 procent av alla infödda svenskar i arbetsför ålder är anställda kommunalt, medan bara runt tio procent av invandrarna är det. Ungefär så ser det ut också i sörmlandskommunerna.

–Vi jobbar med det här och jag skulle vara förvånad om det ser lika dant ut om fem år, säger Lars Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".