Läkare missade cancer, får varning

En läkare som arbetade på Nova Medical på Mälarsjukhuset, år 2001, får en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren missade flera fall av cancer i de undersökningar av vävnadsprover han gjorde.

Läkaren är specialist inom patologi och cytologi och är anställd på Länssjukhuset i Gävle-Sandviken.

När patologiavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna var underbemannat hyrdes den aktuelle läkaren in. Han skulle undersöka vävnadsprover för att avlasta andra läkare.

Gjorde flera felbedömningar

Socialstyrelsen som anmälde händelsen menade att läkaren borde ha upptäckt cancer i flera av de diagnoser som gjordes av vävnadsprover. I nio fall fanns det risker för patienterna, men enligt de utredningar som gjordes, har ingen lidit skada, men felbedömningarna ledde till fortsatta kontroller av patienterna.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ger läkaren en varning. Någon kvalitetskontroll av läkarens diagnoser gjordes inte vid avdelningen. Enligt HSAN gjorde läkaren undersökningar för snabbt vilket var en anledning till de missar han gjorde.

HSAN menar att det är anmärkningsvärt att det medicinska ansvaret på avdelningen växlade mellan olika personer. Det bidrog till felbedömningar och till att läkaren anställdes under tveksamma villkor och att det inte gjordes någon uppföljning av läkarens diagnoser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".