Ingen förvaltningschef med utomnordisk bakgrund

Av de sörmländska kommunernas runt sextio kommunala förvaltningschefer finns inte en enda med utomnordisk bakgrund. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

- Vi pratar om mångfaldsplaner i varje kommun. Ibland har man tillämpat dem. Ibland har dn funnits bara, men man har inte genomfört den i praktiken, säger Boubacar Diallo, som är integrations- och flyktingsansvarig i Flens kommun - en av få som har en arbetsledande funktion.

På onsdagen rapporterade Sveriges Radio Sörmland att landets och Sörmlands kommuner hellre anställer infödda svenskar än de med utländsk bakgrund. Till en ledningsposition är det ännu svårare att komma.

Enligt Integrationsverket har bara runt fem procent av landets kommunanställda i ledningsposition utländsk bakgrund. Av runt sextio chefer för kommunala förvaltningar i Sörmland har två finsk bakgrund, och ingen har rötterna utanför Norden.

”Kommunerna dåliga på mångfald”

Lotta Finstorp från moderaterna, är kommunalråd i Flen:

- Vi är väldigt noga med könsperspektiv. Vi ser gärna kvinnliga sökande, men vi är dåliga på mångfaldsfrågor gfenerellt i kommunerna.

Som ansvarig för integrations- och flyktingfrågor, har Boubacar Diallo nått en högre kommunal position än de flesta med utländsk bakgrund. Och han efterlyser fler invandrare på kommunala ansvarsposter.

- Det ingår i demokratin. Eftersom personer med invandrarbakgrund är en del av befolkningen måste det finnas representanter och det borde märkas bland de som bestämmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".