Svårt miljöarbete i Vrena

Att driva miljöfrågor mot den numera multinationella mineralullsfabriken Saint Gobain Isover, före detta Gullfiber i Vrena, har inte varit det lättaste. Det menar Ingela Börjesson, som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen och som arbetar med företaget. I snart tio års tid har miljömyndigheter krävt att företaget ska installera modern reningsteknik för att minska sina svavelutsläpp, men ännu är ingen sådan införd.
Sen 1992 har bolaget som då hette Gullfiber släppt ut cirka 340 ton försurande svavel i onödan, jämfört med om den 90-procentiga svavelrening som miljömyndigheterna krävt skulle ha införts. Bolagets räntevinst på den uteblivna investeringen har under samma tid varit sju miljoner kronor lågt räknat. - Jag tycker vi ska lägga det gamla bakom oss. Fabrikens rykte ska bli bättre och jag vet att sitautionen inte alltid har varit bra, säger Anders Nordenö, Saint Gobain Isovers platschef i Vrenafabriken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".