"Hon borde kastas ut från stadshuset"

Debatten om Vilstahallen i Eskilstuna hettar nu till ordentligt. Efter kommunfullmäktiges sammanträde förra veckan riktar gymnastikföreningen skarp kritik mot folkpartiets gruppledare Kerstin Lindroos som man anser har gjort både diskriminerande och förnedrande uttalanden mot föreningen i samband med fullmäktigemötet förra veckan.

- Enligt vårt sätt att se det skulle hon snabbast möjligt ut ur stadshuset, säger Anders Molin, ordföranden i Eskilstuna gymnastikförening till Sveriges Radio Sörmland.

- Jag anser att jag inte att jag använt några förnedrande ordalag om deras förening, säger folkpartiets gruppledare Kerstin Lindroos.

Förtal

Det var i december som kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna beslutade att satsa på gymnastik i Vilstahallen. Frågan har sedan dess varit ett av de mest omskrivna och omdebatterade ämnena i Eskilstuna.

Hallen ska anpassas för Gymnastikföreningen till nackdel för innebandyalliansen och andra föreningar som idrottar där och som därför tycker att kommunen fattat ett felaktigt beslut.

Vid en debatt i fullmäktige förra veckan sa folkpartiets gruppledare Kerstin Lindroos, som också tycker att kommunen fattat ett felaktigt beslut, bland annat att man måste se ut som Susanne Lanefelt i träningskläder, att man måste hoppa som en hind över plintarna och kunna gå ner i spagat om man är med i gymnastikföreningen.

Det är förtal, menar gymnastikföreningens ordförande Anders Molin. Han är rejält irriterad, och vill att Riksidrottsförbundets jurister ska utreda om det här är förtal, och också att Folkpartiet självt ska granska uttalandena.

Kräver offentlig ursäkt

Anders Molin tycker att Kerstin Lindroos angriper en förening där barn och ungdomar har sin fritid, och framhäver andra organisationer på ett felaktigt sätt istället.

- Jag vet ju hur ungdomar reagerar. Jag lever för ungdomar och då tycker jag att det är orättvist att en människa går ut och anklagar oss för att vi diskriminerar ungdomar.

Anders Molin kräver en offentlig ursäkt.

- Jag har inget att be om ursäkt för. Jag tror inte att anders Molin har förstått budskapet. Det här är alltså ingen kritik mot gymnastikföreningen eller någon annan föreningen. Det är en kritik mot ett dåligt beslutsunderlag som har presenterats av den politiska majoriteten i kommunen.

Kommunalrådet Kristina Eriksson (s) säger till tidningen Folket på fredagen att beslutet från december står fast. Hon säger också att de som exempelvis spelar innebandy får vara i Munktellarenan och Rekarnehallen.

Eskilstuna kommuns beslut om Vilstahallen ska avgöras av Länsrätten sedan flera parter överklagat kultur- och fritidsnämndens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".