Färja hjälp vid brohaveri

Om Hjulstabron på väg 55 mellan Strängnäs och Enköping havererar behövs en färjeförbindelse över Hjulstafjärden som ersättning. Det anser Vägverket som har gjort en förstudie om en färjeförbindelse som, enligt beräkningar, skulle kosta ca 15 miljoner att bygga.
Enligt Vägverket är den öppningsbara Hjulstabron en strategisk viktig förbindelse över Mälaren och ett haveri gör det omöjligt för bilar och annan trafik att ta sig över Mälaren norr ut via väg 55. De måste åka en flera mil lång omväg antingen via Kvicksund eller Södertälje. Kraven på en färja har ökat i takt med att väg 55 blir allt mer betydelsefull för transporterna i Mälardalen, särskilt när Eskilstuna håller på att utvecklas till ett centrum för lager och logistik, säger Bo Lewin på Vägverket. Det ställer ökade krav på bra och snabba transportvägar, menar Vägverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".