Ett nytt solkraftverk invigs idag med teknik från gmala ubåtar.
Sörmland

U-båtar modell för ny solkraft

Ett solkraftverk som bygger på teknik från gamla u-båtar invigs i Malmö idag. Björn Karlsson är professor i nya energitekniker vid Mälardalens högskola säger att det här är det mest intressanta som sker i Sveriges solenergivärld det här året.

700 grader varmt blir det av solstrålarna som fångas upp i kraftverkets parabol. Och de här koncentrerade solstrålarna driver sen direkt en stirlingmotor som drivs av värme, förenklat genom att en gas i en cylinder hettas upp och expanderar samtidigt som samma gas komprimeras i en annan cylinder.

Stirlingmotorn driver i sin tur en el-generator. Fördelarna med den här tekniken, enligt Björn Karlsson, är främst att den är mer betydligt mer effektiv än andra solkraftverk.

Parabolen på solkraftverket i Malmö är på 90 kvadratmeter och strömmen som kan produceras räcker bara till två el-uppvärmda villor. Och främst är det här ett demonstrationskraftverk. Det är ett företag med en grupp ingenjörer som tidigare jobbade på Kockums som ligger bakom solkraftverket och Malmöregionen vill visa upp kraftverken som bygger på de värmedrivna stirlingmotorerna som ursprungligen drev Kockums u-båtar.

 – Ja, Kockums Stirling har varit världsledande länge och det beror på att de har använt stirlingmotorer i u-båtar.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".