Nu ska ansvariga politiker se vad som kan göras för att handikappanpassa badplatserna i Nyköping.
Nyköping

Politiker får bakläxa för badplatser

De ansvariga politikerna i Nyköpings kommun lovar att undersöka om man kan göra något åt badplatserna i Nyköping, så att också rullstolsburna ska kunna bada. I morse rapporterade vi att Nyköping är en av de sämsta kommunerna i Sörmland när det gäller tillgång till handikappanpassade badplatser.

– Det är klart att det här skulle ha varit klart, det finns en lag om tillgänglighet och det borde vi ha varit med och ordnat, säger moderaten Adéle Bergentoft, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och en av de ansvariga politikerna.

Enligt regeringens mål skulle alla allmänna platser vara tillgängliga för alla, oavsett funktionshinder, senast i år. Men när det gäller badplatser ligger kommunerna efter och trögast går det i Nyköping.

I Nyköping finns i dagsläget inte en enda badplats som har en ramp från bryggan, så att rullstolsburna kan ta sig ner i vattnet. I Eskilstuna, Katrineholm, Vingåker och Gnesta finns det badplatser med ramp och i de andra kommunerna planerar man att bygga ramper. Men Nyköpings kommun, som ansvarar för ett femtontal badplatser, har inte ens gjort någon plan för ombyggnad ännu.

Utan en ramp kan man som rullstolsburen tvingas sitta vid strandkanten. Rullstolsburne Oskar Stenberg berättar att han därför ofta undviker att bada utomhus.

– Jag har bara fått sitta vid strandkanten och det är inte så kul, för då har jag inte någon att vara med. Det är mest småbarn vid kanten och det är lite jobbigt, säger han.

Nu har i alla fall politikerna beslutat att träffa handikapporganisationerna och diskutera vad som behövs, alltifrån ramper till handikappanpassade toaletter och större omklädningsrum med plats för rullstolar. Adéle Bergentoft säger att en orsak till att det dröjt är att det varit oklart vilken nämnd som haft ansvar för frågan. Men hon medger att det inte är en tillräcklig förklaring.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".