Sörmland

Det ljusnar på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsläget i Sörmland förbättras i år och nästa år då sysselsättningen stiger med 1000 personer. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten har slagit hårt mot många i Sörmland under lågkonjunkturen, men det har börjat ljusna. I år kommer arbetslösheten i landet som högst att bli lite drygt nio procent i år - och sjunka något till nästa år.

Enligt prognosen kommer arbetsmarknadsläget att stadigt förbättras i år och nästa år, men arbetslösheten kommer ändå att vara fortsatt hög, eftersom fler kommer in på arbetsmarknaden.

I slutet av nästa år beräknas antalet arbetslösa i Sörmland vara 13 600 personer eller lite drygt åtta procent av befolkningen. Det kan jämföras med arbetslösheten det sista kvartalet förra året då arbetslösheten var knappt nio procent.

Ökningen av sysselsättningen kommer att ske framförallt nom privata tjänstesektorn, exempelvis; företagstjänster, handel, transporter. En viss ökning väntas även inom bygg-anläggning och skogsbruket. Men även en ökning av antalet jobb inom industrin, från en låg nivå. Sysselsättningen inom offentlig sektor kommer att minska svagt, enligt Arbetsförmedlingen.

Bristen på arbetskraft kommer att vara låg, men störst brist kommer det att vara på bland annat specialistutbildade sjuksköterskor, läkare,civilingenjörer, vissa gymnasielärare, förskollärare och socialsekreterare.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".