Krafttag mot klotter i Eskilstuna

-Ungdomar som klottrar måste stoppas i tid. Det menar Micke Hörnell, en av Eskilstunas före detta klottrare. Idag arbetar han i Clean City-projektet, som har till uppgift att minska klottret i Eskilstuna, och som nu har presenterat sitt program för hur det ska gå till.”

-Jag tror faktisk att det skulle kunna hjälpt mig. Nu blev inte jag gripen förrän jag var 18 år, så då fick jag ganska hårt straff. Det hjälpte, men jag fick leva i tio år på existensminimum, och det är inget man kan rekommendera, säger Micke Hörnell.

Clean City-projektet är ett samarbete mellan flera olika aktörer, bland andra företagare i Eskilstuna, kommunen, Brottsförebyggande rådet, och polisen.

På måndagen presenterade de sitt program, och målsättningen är bland annat att komma i kontakt med de som klottrar och rädda dem från kriminaliteten, och stora skadeståndskrav.

-Det vi hoppas på att vi ska prata rätt språk, och de ska förstå att vi inte är till för att sätta dit dem, utan att rädda dem från att bli ditsatta. Det genom att informera dem om vad de har att vänta sig om de fortsätter sitt negativa sätt att bete sig, säger Börje Edman, en av initiativtagarna till Clean City-projektet i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista