"Tjänst för jämställdhetsarbete behövs inte"

Nyköpings kommun behöver inte någon som specifikt arbetar med jämställdhetsfrågor. Det anser moderaten Jan Carle, vice ordförande för kommunstyrelsen i Nyköping, som svar på den kritik som kommunens politiker fått från fackligt håll för bristande jämställdhetsarbete.

-Det viktigaste är ju ändå vilken attityd som kommunen har. och jag har inte upplevt nåt annat än att det finns en bra attityd för jämställdhetsarbete. Vid tillsättning av chefstjänster, till exempel, överväger man alltid om det finns nån kvinnlig sökande, som kan vara aktuell, säger Jan Carle (m).

Men det är inte alla som håller med om att jämställdhetsfrågor är prioriterade i Nyköpings kommun. I går kunde vi berätta att akademikerfacket SSR i Nyköping vill att det inträttas en tjänst med specifik uppgift att samordna jämställdhetsarbetet i kommunen.

Den person som i dag har det ansvaret i Nyköping har samtidigt flera andra arbetsuppgifter, och tycker inte att hon hinner med jämställdhetsfrågorna. Hon vill därför inte längre arbeta med jämställdhetsfrågor.

Ordföranden för akademikerfacket SSR i Nyköping, Anita Douhan, sa också i våra sändningar i går att hon vill att kommunen kartlägger lönerna bland kommunanställda, för att tydligare kunna se på löneskillnader.

Att kartlägga lönerna i Nyköpings kommun, är en fråga där kan Jan Carle ändå kan tänka sig att gå SSR till mötes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista