Kommuner använder miljöfarliga bilar

Flera sörmländska kommuner använder gamla miljöfarliga bilar. I listor över vilka bilar som används ute i kommunernas verksamhet som SR Sörmland tittat igenom, hittas bilar så gamla som 16 till 27 år. Det är oförsvarbart säger Mikael Koucky ordförande i organisationen ”Gröna Bilister”

Flera av bilarna som används ute i sörmländska kommuner är från 1988, 89, och de håller inte måtten vad gäller miljö och säkerhet enligt Mikael Koucky. Samtidigt som de här bilarna används i kommunernas verksamheter så kör kommunledningen i betydligt nyare bilar.
Politikerna i Eskilstuna har förmånsbilar som används i deras arbete. Det handlar om nya Volvo V70 och liknande.
Kommunstyrelsens vice ordförande i Eskilstuna Jörgen Danielsson säger att man kör slut de gamla bilarna och sen byter man ut dem. Att byta bilar ofta är för dyrt. I Nyköping har kommunledningen nya, säkra och miljövänligare bilar än flera av de som används inom till exempel hemtjänsten. I Flen finns fyra bilar av bättre standard som kommunledningen kan använda sig av. Katrineholm och Strängnäs har enligt kommunerna inga förmånsbilar till politiker, men Strängnäs kommun äger också myckat gamla bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista