Eskilstuna säger nej till uppgörelse med Johanna

19-åriga Johanna Andersson, som på måndagen  förlorade mobbningsmålet vid tingsrätten i Eskilstuna, vill ha en ekonomisk uppgörelse med Eskilstuna kommun. Därmed skulle en rättegång i hovrätten kunna undvikas, Men kommunen säger nej och menar att en sådan uppgörelse strider mot kommunallagen.

- Vi kan inte efterskänka en kvarts miljon av skattebetalarnas pengar för att vi tycker synd om någon, säger förvaltningschefen Rolf Brunell.

I måndags friade tingsrätten i Eskilstuna kommunen i det uppmärksammade mobbningsmålet. Johanna Andersson, 19 år, hade stämt kommunen och krävt skadestånd för att hon ansåg sig ha blivit mobbad under hela sin skoltid. Men hon förlorade målet och tvingas betala en kvarts miljon i rättegångskostnader.

Vill att kommunen betalar

Johanna Andersson sa till Sveriges Radio Sörmland på tisdagen att hon tänker överklaga domen till hovrätten, men på onsdagen kom besked från hennes juridiska ombud, Jacob Asp, att han vill ha en ekonomisk uppgörelse som går ut på att kommunen, trots att den inte tar på sig någon skuld, betalar hennes rättegångskostnader. Enligt honom har Johanna Andersson inte råd att betala rättegångskostnaderna.

Jacob Asp skriver i ett brev till Eskilstuna kommuns juridiska ombud att parterna har en möjlighet att ingå en förlikning. Asp skriver att ”en förlikning skulle vara till fördel för samtliga inblandade. Johanna skulle kunna gå vidare i livet, advokatfirman skule få betalt för nedlagt arbete och kommunen skulle få en bra ”goodwill” i massmedia utan att för den skull förlora mer pengar än kommunen kommer att göra vid en hovrättsförhandling”.

Kommunen säger nej

Kommunen menar att en uppgörelse, en förlikning, är omöjlig juridiskt. Det strider mot kommunallagen. Kommunen skulle bryta mot kommunallagen och likställighetsprincipen om den betalade pengar till Johanna Andersson eftersom skattemedel, enligt kommunen, inte kan användas för att gynna en enskild medborgare på andras bekostnad. Kommunen menar att Johanna Andersson får ta konsekvenserna av att hon stämde kommunen och förlorade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".