Enligt Adam Marttinen har Sverigedemokraterna inte längre något med högerextremister att göra.
SÖRMLAND

SD kommenterar vit makt-samröre

Sverigedemokraternas länsledare Adam Marttinen ser inga problem med att en person som varit aktiv i den högreextremistiska vit makt-rörelsen kandiderar för Sverigedemokraterna inför valet.

Adam Marttinen kommenterar nu landstingskandidaten Isak Nygrens aktiviteter.

Sverigedemokraterna, som haft kopplingar till den rasistiska kampanjgruppen BSS, Bevara Sverige svenskt, har länge kämpat med att tvätta bort stämpeln som ett parti sprunget ur vit makt-rörelsen.

Men som Sveriges Radio Sörmland berättade i lördags har Isak Nygren, som kandiderar för Sverigedemokraterna i kommunvalet i Katrineholm och i landstinget, varit aktiv inom den högerextrema rörelsen.

– En bagatellaffär är precis vad det är, säger Adam Marttinen, Sverigedemokraternas länsledare.

Enligt den antirasistiska tidskriften Expo sökte Isak Nygren medlemsskap i högerextrema Nordiska förbundet för ett par år sedan. Han har diskuterat sin högeretremistiska ideologi på förbundets webbforum nordisk.nu och varit drivande i försöken att starta Reaktion Gripen, en sörmländsk gren i ett svenskt vit makt-nätverk.

Adam Marttinen hävdar att Isak Nygren sökte medlemsskap i Nordiska förbundet i tron att det inte var ett nazistiskt förbund.

– När han förstod det valde han att inte bli medlem, säger Adam Marttinen.

Men Isak Nygren säger själv att han inte helt tagit avstånd från sina tidigare närmanden till den högerextrema vitmaktsfären.

– Jag kanske inte står för det till fullo, men jag tar inte avstånd från det heller, säger han.

Alexander Bengtsson, reporter på tidskriften Expo, har granskat Sverigedemokraters samröre med extremhögern inför hösten val, och då bland annat om Isak Nygrens bakgrund.

– För ett parti som Sverigedemokraterna som säger sig ta avstånd från rasism, nazism och annan typ av extremism borde det vara alarmerande.

Men Adam Marttinen ser inga problem i Nygrens bakgrund.

– Han själv beskriver inte att han har några högerextrema åsikter och därför är han också välkommen i Sverigedemokraterna, säger han.


Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".