De hotade skräntärnorna som skulle filmas har flyttat på sig och försvårat övervakningen rejält.
Oxelösund

Svårt att bevaka skräntärnan

Länsstyrelsen projekt med en övervakningskamera och en skrämselanordning på ett skär i Oxelösundsskärgården för att skydda den rödlistade och hotade skräntärnan har råkat ut för ett bakslag. Tärnorna har flyttat till ett annat skär i området, som kameran ínte täcker.

– Vi hade ju lite otur där när vi satte ut kameran, säger Karl Ingvarsson som håller i länsstyrelsens del i skräntärneprojektet.

Det inte lätt när huvudrollsinnehavaren trilskas och väljer att sitta på ett annat skär och på håll titta på de anordningar som de tvåbenta varelserna satt upp för att hjälpa och skydda.

Det är nu en dryg månad sen vi rapoporterade om att länsstyrelsen i samarbete med bland annat Naturvårdsverket satt upp en kamera för att spela in och dokumentera att havsörn tros ha börjat ge sig på ungarna i den sörmländska skräntärnekolonin.

En fjärrstyrd skrämselarm sattes också upp, för att skrämma de misstänkta skurkarna, havsörn, mink eller gråtrut.

Situationen för skräntärnan är bekymmersam, i kolonin i Uppland var det i år bara 25 häckande par mot ett par hundra förra året. Nedgången är likadan i Oxelösund, allt färre fåglar kommer tillbaka från övervintringsplatserna i Nigerdeltat i Västafrika.

Länsstyrelsen är så gott som säker på att det inte var kameran som störde fåglarna och planerar nu att flytta den så att det åtminstone blir klarlagt om havsörnen är ett hot mot den alltmer sällsynta tärnan.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".