Många järnvägsövergångar i Sörmland oskyddade

Mer än var tredje järnvägsövergång i länet är obevakad. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort. De senaste fem åren så har bara fyra oskyddade övergångar fått ökade säkerhetsanordningar.

Med oskyddad, eller obevakad järnvägsövergång, menas alla övergångar som saknar ljud- och ljussignaler, eller bommar.

För fem år sen fanns det i Sörmland 54 oskyddade järnvägsövergångar. Fram  till idag har det bara försvunnit fem stycken. Två har stängts helt, och tre har fått ökat skydd, vilket betyder att det minst har byggts bommar där.

Men, fortfarande finns det alltså idag 49 oskyddade övergångar i Sörmland, vilket Lars Nordquist på Trafiksäkerhetsföreningen NTF tycker är alldeles för mycket.

-Det borde ju vara noll. Vi pratar ju inte om miljoner kronor för att åtgärda det här. Om vi jämför med vad döda och skadade människor kostar i en trafikolycka, är det här småpengar, säger Lars Norquist.

-Det ska inte vara fråga om tur eller inte om det sker en olycka, utan det ska vara kvalité på de ställen där man ska passera ett järnvägsspår, så att det inte ska finnas nån anledning till en olycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".