Mer knark till Sörmland med nya flygturer från Holland

Narkotikatrafiken till Sörmland riskerar att öka framöver. Det tror Föräldraföreningen mot narkotika, med anledning av den nya flygförbindelsen mellan Skavsta och Holland.

– Det är billiga resor och det är klart att ungdomar kommer att resa mellan Skavsta och Holland och det är klart att narkotika kommer att följa med på den vägen, säger Lena Larsén, aktiv i Föräldraföreningen mot narkotika i Oxelösund.

Sedan en dryg vecka tillbaka flyger bolaget Basiqair mellan Skavsta och Amsterdam/Rotterdam. I Holland finns den mest lättillgängliga drogmarknaden i Europa. Många turister från hela världen, speciellt ungdomar, spenderar en stor del av Hollandsvistelsen i så kallade coffee-shops, där droger kan köpas fritt.

På tullverket bedömer man att plan från Holland innebär en stor risk för drogsmuggling. På Skavsta finns ingen fast tullpersonal, utan tullen tar sig dit från Stockholm när de anser att det finns behov.

– Vi har ganska bra tullnärvaro där idag, om man jämför med andra tullplatser i Mälardalen, säger Stefan Rydell, sektionschef på tullen, med ansvar för bland annat Skavsta. Men det är nog ändå en hel del som slinker igenom när vi inte är där och även när vi missar i urvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".