Ispektörerna ska lägga mer tid på att besöka arbetsplatser. Foto: Bertil Ericson /Scanpix
sörmland

Nya mål kritiseras av inspektör

Kvantitén går före kvalitén på arbetsmiljöverket. Det menar inspektören Jörgen Åberg, arbetsmiljöinspektör i Eskilstuna. Arbetsmiljöverket i Linköping, dit även inspektörerna i Eskilstuna hör, vill att inspektörerna ska göra 120 inspektioner per år och samtidigt försöka vara ute på arbetsplatserna 40 procent av tiden.

Jörgen Åberg är kritiskt till de nya målen som tar hänsyn till antalet inspektioner och inte kvalitén, som han menar riskerar att bli lidande:

– Jag tror att det kan bli lidande. De tyngre saker man driver de värderas inte på nåt sätt utan blir likvärdigt med att man gör ett enkelt och snabbt besök, menar Åberg

Åberg jobbar som arbetsmiljö­inspektör i Eskils­tuna som tillhör arbetsmiljöverkets Linköpingsdistrikt. Han jobbar med de så kallade paragraf två-ärenden, där han utreder bland annat allvarliga olyckor och dödsfall i arbetet.

Under de senaste åren har antalet inspektörer minskat markant men samtidigt har ledningen på verket sagt att inspektörerna borde göra fler besök på arbetsplatserna. Men det kan öka risken för att kvalitén på tillsynsbesöken bli sämre enligt Jörgen Åberg.

Men Ingrid Gidlund, som är tillförordnad tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Linköping mena att kvalitén på inspektionerna inte kommer att minska för att varje inspektör nu måste göra fler besök på arbetsplatsen.

Ingrid Gidlund anser tvärtemot att kvalitetén kommer att bli bättre, när inspektörerna nu oftare besöker arbetsplatserna.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".