Klassmorfar ersätter lärare

Flera skolor i länet använder klassmorfar i stället för att ta in utbildade vikarier när ordinarie lärare är sjuka. Det uppger både fackförbund och klassmorfäder själva.

Fackförbundet Kommunal i Flen har sagt nej till att ha klassmorfar i kommunens skolor, eftersom det finns risk att annan utbildad personal får sluta.

- Minskar man på resurserna inom skolan kan man inte ta in gratis arbetskraft, säger Ann-Katrin Elofsson, ordförande i kommunal i Flen.

En kassmorfar är en arbetslös man över 55 år som ska vara en manlig vuxen förebild för barnen och en resurs utöver pedagogisk personal.

Löner för en klassmorfar betalas av olika företag och inte av kommunerna.

Känslig fråga

Att en klassmorfar ersätter annan pesonal på skolan är ett känsligt ämne.

De klassmorfäder som Sveriges Radio Sörmland träffade vill inte säga något om problemet offentligt i en inspelad intervju när SR:s reporter träffar dem. Frågan är för känslig.

De vill inte stöta sig med facket, men när bandspelaren är avstängd medger de att problemet finns. 

Klassmorfarorganisationen centralt säger att det här problemet ökar.

- Givetvis måste jag hoppa in för barnens skull tills vikarier kommer. Annars får de ju vara ensamma och det är inte bättre, säger Affe Eriksson, klassmorfar på Flodaforsskolan i Katrineholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista