Nyköping kritiseras för elektronisk säkerhet

Nyköpings kommun behöver utvärdera säkerheten i sitt system för att betala räkningar elektroniskt. Dessutom behöver säkerheten i systemet förbättras. Det visar en granskning som ett externt revisionsföretag gjort.

Revisorer har granskat nyköpings kommuns försök med att vissa räkningar BARA behandlas i datorsystemet, och där alla kvittenser från ansvariga alltså sker via datorsystemet och inte på papper. Det rör sig om en försöksverksamhet, och förra året var det ungefär 2000 räkningar som betalades via systemet. Revisorerna pekar nu på att flera förbättringar av säkerheten behöver göras. Det gäller bland annat att det behövs klara  rutiner för hur säkerhetskopieringen ska se ut, och en bättre kontroll av att säkerhetskopieringen fungerar. Som systemet är uppbyggt finns det dessutom en risk att rätten att godkänna räkningar för betalning missbrukas, och revisorerna menar också att risken för att räkningar förfalskas måste utredas mer.
Dessutom anser revisorerna att försökssystemet behöver utvärderas, och att man då måste titta mer på bland annat systemets säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".