Hastighetsregler förbryllar

Trafikpolisen måste vara säkra på att hastighetsbegränsningen på en väg formellt gäller. Det påpekar åklagare Layla Bagge för trafikpolisledningen. Det räcker inte bara med att det är skyltat.
Den som ''åker dit'' kan annars få tillbaka böter och indraget körkort om han eller hon driver ärendet vidare till domstol. - Om bilisten kommer på att hastighetsgränsen inte gäller formellt kan en domstol häva beslutet om böter och då kan bilisten få pengarna tillbaka, säger trafikpolisen Ruben Börjesson. När hastighetsgränserna ändras och avviker från 110, 90 eller 70 km/h måste det skyltas, men det krävs också beslut och kunggörelse i en trafikliggare i tex kommuer, på Vägverket eller Länsstyrelsen. Men i december fanns ingen trafikliggare tillgänglig i sex av nio sörmländska kommuner. Det har ställt till problem för polisen. Om inte hastighetsbegränsningen gäller formellt kan en bilist, som åker fast på en sådan vägsträcka, i efterhand driva ett ärende vidare till domstol och domstolen kan häva böterna. De nya skärpta rutinerna påverkar nu trafikpolisen framöver, säger trafikpolisen Ruben Börjesson. - Vi måste välja sådana ställen där det finns bashastighet (50, 70, 90 och 110 km/h redak. anm.)och inte sådana ställen där vi inte vet att hastigheten gäller formellt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".