Den kan bli fängelse för Mijailovic

Under tisdagseftermiddagen kom resultatet från den rättspsykiatriska undersökning som gjorts på Mijailo Mijailovic, som erkänt att han dödat utrikesminister Anna Lindh.

Själva undersökningen är hemlig, men slutsatsen har offentliggjorts, att Mijailovic inte är allvarligt psykiskt störd, vare sig nu eller när han attackerade Anna Lindh den 10 september. Därmed finns det inga hinder för att döma honom till fängelse.

-Det har var ett väntat resultat, säger Christian Diesen, professor i processrätt.
Försvaret har hela tiden hävdat att Mijailovic var från sina sinnens bruk och det  kan nu bli så att försvaret begär att de som gjort undersökningen, eller andra sakkunniga ska kallas in till rätten. Eller att socialstyrelsens rättsliga råd ska göra en överprövning av undersökningen.

Även om försvaret begär det är det tingsrätten som beslutar om undersökningen ska prövas av socialstyrlesens rättsliga råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".