Arbetslösheten ökar i länet

Den totala arbetslösheten i Sörmland ökade något i februari jämfört med samma månad förra året. Det visar nya uppgifter från Länsarbetsnämnden.

Arbetslösheten i Sörmland har på ett år ökat med 0,1 procent mot 0,4 i landet i genomsnitt. I Sörmland betyder det att ytterligare 200 personer har blivit arbetslösa. Det gäller alltså de som är med i olika arbetsmarknadspolitiska program tillsammans med de som inte har något jobb och heller inte är med i något program.

Jämför man februari månad med januari så minskade arbetslösheten något. Även om efterfrågan på arbetskraft har ökat de senaste månaderna så har den minskat på ett år och färre sökte också jobb under den perioden.

Öppna arbetslösheten ökar

Den öppna arbetslöheten är betydligt högre nu än för ett år sedan, men den har minskat jämfört med i början av året.

Den totala arbetslösheten i Sörmland var i februari 6,7 procent, vilket är högre än vad arbetslösheten är i landet i genomsnitt.

Den totala arbetslösheten är störst i Eskilstuna och Katrineholm och minst i Trosa.

I Katrineholm är den öppna arbetslösheten störst och där har antalet personer som är med i olika arbetsmarknadsprogram minskat mest tillsammans med Oxelösund.

Den mest positiva utvecklingen den senaste tiden har Flen haft, samtidigt som Gnesta har haft den största ökningen av arbetslösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".