Naturgas är fel enligt LRF

Det är fel att satsa på naturgas, enligt Lantbrukarnas riksförbund LRF. Förbundet är inbjudna att sitta med i den referensgrupp som ska rådgöra med Sydkraft som vill bygga en naturgasledning i länet.

Bo Rundkvist säger att biobränsle skapar betydligt fler arbetstillfällen än naturgasen. Biobränsle är ju växtmaterial som eldas och behöver bl.a odlas och skördas medan naturgasen tas upp från marken och sedan förs i ledningar till användarna.

När Sydkraft nu planerar att bygga naturgasledningar i Sörmland så menar man att bl.a tunga industrier skulle bli betydligt renare om man övergår till naturgas. Eva Kvist på Sydkraft menar att industrierna visat sig positiva till gasen men att det inte finns några garantier på att de ansluter sig ännu.

Ragnhild Boije ordförande för den lokala naturskyddsföreningen SNF södra Sörmland vill hellre se att man satsar på att spara på energin i stället för att skapa nya behov.

Naturgasen eller fossilgasen som den också kallas är betydligt renare än kol och olja men den tillför fortfarande växthusgasen koldioxid ut i atmosfären.

-Biobränsle bidrar inte till väsxthuseffekten och så tar den inte slut heller, säger Bo Rundkvist på LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".