Förundersökning om dödskjutning läggs ned

Det blir inget åtal för polismannen som i januari sköt en yxbeväpnad och amfetaminpåverkad man i Katrineholm så svårt att mannen avled. Enligt åklagaren är det uppenbart att polismannen handlade i nödvärn.

Sent på kvällen 19 januari knivhögg en 40-årig man sin hustru i hemmet utanför Nyköping. En timme senare ringde mannen till länskommunikationscentralen för att höra hur det var med kvinnan. Av samtalet framgick att han då befann sig på ett torg i Katrineholm och en polispatrull sändes till platsen.

40-åringen vägrade låta sig gripas och gick i stället till attack mot poliserna och därefter också mot tre bilar som passerade torget. Slutligen sköt en av poliserna ett varningsskott, vilket fick till resultat att 40-åringen rusade mot honom. Polismannen sköt ett nytt skott som träffade 40-åringen i buken och han avled två timmar senare av skadan.

Enligt chefsåklagare Monica Mimer, som utrett händelsen, rörde det sig om ett klart fall av nödvärn. Både poliserna och andra människor på torget svävade i allvarlig fara. Det fanns också flera vittnen till händelsen på torget.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".