Sprängmedel från Nammo beslagtaget i Tjeckien

Drygt 300 ton sprängmedel från Nammo Vingåkersverken har beslagtagits i Tjeckien. Två tjeckiska män har häktats i Tjeckien. De ska ha köpt sprängämnena av Nammo Vingåkersverken och erbjudits drygt 1,4 miljoner kronor för att sedan sälja det vidare. Uppgiften återfanns enligt nyhetsbyrån DPA i Pragtidningen Mlada Fronta Dnes på torsdagen.

Vingåkersverken har tagit emot materialet från det svenska försvaret och enligt de ansvariga på Vingåkersverken ska företaget destruerat materialet och sedan sålt det vidare till en kund i Tjeckien som företaget har avtal med.

Myndigheterna utreder nu om Nammo Vingåkersverken följt alla tillstånd, säger ansvariga på Vingåkersverken till Sveriges Radio Sörmland.

Tidningen skriver att det stora partiet sprängmedel hade levererats till Nammo av det svenska försvaret för att förstöras. I stället såldes det till de två männen, vilka är anställda vid ett företag som sysslar med rivningar.

Tjeckiska polisen sade i onsdags att sprängmedlet inte var märkt enligt internationella avtal. Mlada Fronta Dnes skriver att männen dessutom förfalskat leveransdokumenten.

Förra veckan var tjeckisk polis i Sverige och träffade tjänstemän vid Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Det är den myndighet som ger tillstånd för företag att exportera krigsmateriel och andra produkter med dubbelt användningsområde, till exempel sprängmedel.

Chefsjuristen vid IPS Christer Ljungqvist sade till TT i onsdags att Nammo har tillstånd att sälja demilitariserat sprängmedel till ett tjeckiskt bolag.

(TT/SR Sörmland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".