Lovade jobb på Skavsta uteblev

Det går trögt med de nya jobben som utlovades i och med Ryan Airs storsatsning på Skavsta flygplats i april förra året. Enligt beräkningar från kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, socialdemokraten Göran Forsberg, så borde ett stort antal fler personer ha fått jobb i kommunen vid det här laget.

Göran Forssberg sa förra våren att för varje miljon årspassagerare så ökar antalet jobb i kommunen med tusen.

Enligt den beräkningen borde antalet nya jobb vid det här laget vara uppe i ungefär 800. Men enligt kommunens egna beräkningar har det än så länge bara skapats 300 nya jobb i direkt anslutning eller omkring flygplatsen.

Sen kan flygbolagets storsatsning ha skapat nya jobb som inte direkt har med Skavsta och Ryan Air att göra. Att det skulle ha blivit så finns det inget direkt stöd för i statistiken. Tittar man på siffrorna för de senaste tre åren så ger det bilden av att det istället blivit allt färre som fått jobb i Nyköping.

Totalt var det lite drygt 3100 personer som fick jobb i Nyköping förra året. Men det är färre än åren innan. Och det är färre än år 2000, då 4500 personer fick jobb, enligt siffror från arbetsförmedlingen.

Per Olof Sohl på arbetsförmedlingen i Nyköping säger att de positiva effekterna är att man lyckats hålla arbetslösheten nere jämfört med andra områden. Nu har Skavsta flygplats varslat 25 personer.  

– Det är olyckligt och jag hoppas att de ska kunna bli kvar där ute, säger Per-Olof Sohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".