Officerare förlorade tvist med försvaret

Tre FN-anställda, bland andra två officerare från Strängnäs, förlorade på fredagen en tvist med försvaret. Officerarna stämde Försvaret eftersom de kände sig förtalade och kränkta av att Försvaret offentliggjorde en utredning i vilken de anklagades för att ha misskött sin FN-tjänstgöring i Bosnien 1996. Tingsrätten friar försvaret.

De tre försvarsanställda, två officerare och en civilanställd tolk, krävde sammanlagt en halv miljon kronor i skadestånd av Försvaret eftersom de i en utredning anklagades för att allvarligt ha misskött sin tjänstgöring i Bosnien.

Anklagelserna avvisades senare av flera utredningar och förundersökningen om misstänkta brott lades ner. Försvarets utredning blev offentlig och officerarna anklagade försvaret för tjänstefel, förtal och brott mot tystnadsplikten. Försvaret tillbakavisade de anklagelserna.

Eskilstuna tingsrätt menar i sin dom att försvaret endast följt offentlighetsprincipen för allmänna handlingar och därmed inte brutit mot några regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista