Myndighet kräver svar om sprängmedelelsleveranser

Svenska myndigheter kräver en förklaring från Nammo Vingåkersverken efter uppgifterna på torsdagen om att ett stort parti militärt sprängmedel hittades i Tjeckien. Sprängmedlet misstänks ha levererats från Vingåkersverken utan tillstånd.

Om partiet, som beslagtogs i Tjeckien, kommer från Vingåkersverken har företaget inte följt reglerna, säger Christer Ljungqvist på Inspektionen för strategiska produkter.

- Vi är tveksamma till det och vi vill gärna ha en förklaring av Vingåkesverken.

Vingåkersverken arbetar med att omvandla militärt material, som innehåller sprängmedel, till att kunna användas som sprängmedel i civila situationer. T ex som att riva hus och liknande. Det kallas de-militarisera.

Kan ha brutit mot tillstånd

Inspektionen för strategiska produkter kontaktades nyligen av Tjeckisk polis som visade bilder på ett stort parti sprängmedel som inte hade de-militäriserats. Att beslaget kom från Sverige råder det inga tvivel om, enligt Christer Ljungqvist.

Vd:n på Vingåkersverken, Klas-Göran Skaresson, säger att företaget har affärer med ett företag i Tjeckien. Det köper militärt material som Vingåkersverken inte klarar av att ta hand om. Det har de båda företagen tillstånd för, säger han.

Myndigheterna ska nu utreda om det här partiet sprängmedel kom från Vingåkersverken.

Christer Ljungkvist på Inspektionen för strategiska produkter säger att det inte verkar finnas något tillstånd för att leverera sprängämnena i det här aktuella fallet.

- Det parti som det såg ut där bedömde vi inte var återvunnet eller de-militariserat och det är tveksamt om det tillstånd som vi har gett omfattar det parti som finns därnere.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".