"Stoppa vigselrätt om kyrkan nekar homosexuella"

En majoritet, 57 procent, anser att kyrkorna ska få behålla vigselrätten även om de vägrar att viga homosexuella. Det visar en Sifo-undersökning som TT låtit göra. Men biskopen i Strängnäs, Jonas Jonsson ser hellre att kyrkan mister den juridiska vigselrätten än att den viger homosexuella.

I undersökningen svarade en stor majoritet, 79 procent, att de vill att kyrkorna ska ha kvar sin juridiska vigselrätt medan bara 7 procent vill att kyrkorna ska förlora den.

Frågan om homosexuellas möjligheter att juridiskt gifta sig kyrkligt har splittrat den Svenska kyrkan. Vid senaste kyrkomötet beslutade kyrkan att den vill ha kvar vigselrätten och att det till nästa kyrkomöte ska tas fram ett underlag för hur en kyrklig akt för ingående av partnerskap ska se ut.

Biskopen vill ine viga homosexuella

Men det finns höga företrädare inom Svenska kyrkan som hellre ser att kyrkan mister den juridiska vigselrätten än att den viger homosexuella. En av dem är Jonas Jonson, biskop i Strängnäs stift. Orsaken är att om kyrkan ska införa en könsneutral vigselordning måste kyrkomötet fastställa det, säger han.

- Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta läroauktoritet. Därmed upphöjs en sådan ordning till ett uttryck för kyrkans officiella lära, tro och bekännelse, säger Jonas Jonsson till TT.

Enligt honom kan inte andra kyrkor i världen tänka sig en liknande ordning.

- Svenska kyrkan hamnar då vid sidan om huvudfåran i kristenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".