Metall varnar för konflikt inom stålindustrin

Det finns en risk för konflikt inom stål- och metallindustrin. Det säger Ove Jansson, vice ordförande i metall på SSAB, ledamot i metalls förhandlingsdelegation. Metalls företrädare hade vid 12-tiden på söndagen inte fått något avtalsbud från medlarna, men uppgifter talar om 6-7 procent i lönepåslag, men det accepterar inte metall, säger Jansson.

På söndagen väntades ett bud från medlarna i avtalsförhandlingarna om lönerna inom industrin, bland annat när det gäller stål- och metallindustrin. Lönebudet för verkstadsindustrin, som kom på lördagen, är 4,8 procent, men de ca 1800 anställda metallarbetarna på SSAB i Oxelösund hade vid lunchtid på söndagen ännu inte fått något bud.

- För oss inom stålsidan är det full fart, vi tjänar pengar och orderböckerna är fulla och därför ska lite mer av vinsten, några sju procent är vi inte intresserade av, säger Ove Jansson ordförande i metall på SSAB till Sveriges Radio Sörmland.

Metall inom stål- och metallindustrin vill ha nio procents lönepåslag, vilket uppskattningsvis innebär 500-600 kronor mer i månaden.

Kärvar

Metalls förhandlingar om kommande löne- och anställningsvillkor för närmare 200 000 medlemmar inom stålindustrin och verkstadsindustrin kärvar betydligt.

Under söndagen träffar Metalls förhandlingsledning de opartiska ordförandena inom stål- och verkstadsindustrin för att diskutera om det går att fortsätta förhandlingarna, uppger Metall, som beskriver förhandlingsklimatet som kärvt. Bland annat anser metall att arbetsgivarnas lönenivåer är för låga.

Problemen är ungefär de samma för övriga industrifackförbund som förhandlar under helgen, dvs Pappers, Industrifacket, Sif och CF.

Under söndagen kommer de fackliga organisationerna inom industrin att ta ställning till de fortsatta förhandlingarna.

Parterna sa ja

Parterna inom verkstads- och processindustrin sade på lördagen ja till medlarnas principskiss till avtal. På kvällen kom ett första medlarbud. Facken Metall, Pappers, Industrifacket, Sif och Civilingenjörsförbundet (CF) accepterade skissen på lördagsförmiddagen. Arbetsgivarna Teknikföretagen och Skogsindustrierna sade ja en stund senare, dock med vissa förbehåll.

De opartiska ordförandena - medlarna - har arbetat två veckor med principskissen som omfattar en treårigt avtal. I skissen finns inga påslag i kronor eller procent.

Ett första medlarbud kom på lördagskvällen. I ett centralt treårsavtal med Teknikföretagen skulle Metall få 4,8 procent i löneökning och ett utrymme för arbetstidsfrågor motsvarande 0,5 procent under det tredje avtalsåret, uppger Teknikföretagens informationschef Jonas Cohen för TT. Motsvarande bud till CF var 4,5 respektive 0.5 procent.

De båda facken kommenterar innehållet i budet först på söndagen. Teknikföretagen ville inte heller värdera budet på lördagskvällen.

Arbetstiden

I skissen fick Metall bland annat rucka en del på kraven om arbetstidsförkortningar.

- Det sägs i förslaget att inom stålindustrin finns det möjlighet till arbetstidsförkortning före 2005-2006. På verkstadssidan säger man bara 2006. Vi har krävt arbetstidsförkortning på alla tre åren, sade Anders Ferbe, informationschef på Metall.

Även om det inte finns några nivåer i skissen, läggs en färdriktning fast, enligt Ferbe:

- Det man slår fast är att konstruktionen med löneökningar ska följa samma konstruktioner som tidigare.

Arbetsgivarna svarade ja till skissen, med förbehållet att man vill fortsätta diskutera arbetstidsförkortningarna för arbetarna.

- Det finns olika modeller för arbetstidsförkortning, bland annat rätten till individuella uttag, som vi vill fortsätta diskutera, sade Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på Teknikföretagen.

”Ska köras i mål”

Industrifacket valde att tolka arbetsgivarnas svar som ett klart nej. Ordföranden Leif Ohlsson pekade på att arbetsgivarna i en skrivelse vid sidan av avvisar arbetstidsförkortningar och höjningar av de lägsta timlönerna.

Under söndagen väntar medlarna på parternas reaktion på budet.

- Vår delegation är inkallad och vi är förhandlingsbara både inom stål- och verkstadsindustrin. Vi anser att det här ska köras i mål under helgen eller kanske en bit in på måndagen, sade Anders Ferbe.

(SR Sörmland/TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".