Kommuner nobbar vårdprojekt, kritik från Vårdförbundet

Vårdförbundet Sörmland är kritiska till att flera kommuner, bland annat Eskilstuna, inte vill delta i en ny vårdform för att hjälpa ungdomar som har problem med kriminalitet och droger.

Vårdförbundet hävdar att projektet både sparar pengar åt kommunerna, samtidigt som det hjälper ungdomarna.

Vårdförbundet har tagit fram en behandlingsmodell och fått en halv miljon i utvecklingsbidrag från Länsstyreslen och sex kommuner i länet för det.

Förbundet menar att det idag finns stora brister i vården av ungdomar som har problem med kriminalitet och droger, framförallt när de lämnat en institution och kommer hem. Vårdförbundet vill därför bland annat satsa på socialarbetare som jobbar mycket intensivt med ungdomarna i deras familjer.

Vårdförbundet hävdar att projektet både sparar pengar åt kommunerna, samtidigt som det hjälper ungdomarna, men trots det så tvekar kommunerna att vara med, eskilstuna har redan sagt nej, och hänvisar bland annat till att det redan pågår liknande projekt.

Placeringar av barn och unga kostade Eskilstuna kommun 61 miljoner kronor förra året, men kommunen är inte nöjd med resultaten av bland annat institutionsvården, som kostar mycket pengar och vill därför satsa mer resurser på vård på hemmaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".