Daghemsplatser räcker inte

Köerna till barnomsorgen i landet växer. Enligt skollagen ska landets kommuner ordna daghemsplats inom tre - fyra månader. Man alla kommuner klarar inte den garantin. I Sörmland är Gnesta och Strängnäs de kommuner som har störst problem att klara barnomsorgsgarantin.
I var fjärde kommun i landet, finns barn som har stått i kö i fyra månader eller längre för en daghemsplats. Det framgår av en undersökning som Ekot gjort i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler. Huvudorsaken till köerna är införandet av maxtaxan, samt de nya regler som ger barn till arbetslösa och föräldralediga rätt till daghemsplats. I Gnesta har inflyttningen skapat ett hårt tryck på barnomsorg. I Strängnäs räknar ansvariga däremot med att nya lokaler redan nästa månad ska göra att kommunen klarar lagens krav. Övriga kommuner uppger att de redan idag klarar att ge plats inom garantitiden. Också Eskilstuna och Nyköping klarar garantin idag. Men här är köerna rätt långa och utsikterna därför större att barnomsorgsplats erbjuds en bit från hemmet. I alla fall inte till en början.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".