Många oxelösundsbor tveksamma till nybygge på femöre.

Oxelösundsborna har återigen haft chansen att säga sitt om halvön Femöres framtid. På fredags gick yttrandetiden ut på den utställning som funnits angående kommunens planer på att öppna upp Femöre för mer bebyggelse.

54 yttranden har kommit in angående den utställning som kommunen haft om Femöres framtid. I sommras väckte det första förslaget om Femöres framtid starka reaktioner.

Syftet då var att provocera sa kommunalrådet Benita Vikström och efter att ha beaktat de synpunkter som kom in i sommras så har man alltså tagit fram ett förslag till fördjupad översiktsplan som man menar allvar med.

Men fortfarande är tveksamheten till att bygga på femöre stor bland de som har kommit in med brev till kommunen.

Femöre behövs som en lunga mot havet menar någon, och de flesta påpekar just det, att det gröna femöre behövs i Oxelösund som har flera tunga industrier på sin lilla yta.

För två år sedan hölls ett rådslag om Femöres framtid och redan då sa 71 procent av de som röstade att man vill ha Femöre som idag, ett relativt orört rekreationsområde.

Kommunen vill främst öppna upp för bebyggelse på norra och västra delen av halvön. Hur många permanentbostäder och fritidshus det rör sig om nämner man ännu inte. Men många av de som skrivit till kommunen är också rädda för att det på femöre blir en såkallad gräddhylla, att man bygger för att locka till sig rika människor och inte för vanliga Oxelösundare.

Nu ska de synpunkter som kommit in sammanställas och i sommar väntas kommunstyrelsen och fullmäktige anta den fördjupade översiktplanen, sedan väntar arbetet med att detaljplanera området och då börjar man rita på tomtstorlekar och antal hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".