Länsstyrelsen vill ha ökad skyddsjakt på säl

Den växande sälstammen ställer till problem för yrkesfisket, och nu vill länsstyrelsen att fler sälar ska skjutas i sörmland. Kvoten för skyddsjakt borde öka till 15 sälar i år, jämfört med 10 förra året menar länsstyrelsen.

Enligt länsfiskekonsulenten Sten Nilsson på länsstyrelsen så ökar sälstammen i den sörmländska skärgården kraftigt, tillsammans med östergötland så är ökningen den kraftigaste i landet.

I takt med att sälstammen växer, så växer också yrkesfiskarnas krav på att få skjuta av sälar som äter deras fångst, och även har sönder fiskeredskapen. Sten Nilsson uppskattar att yrkesfiskarna längs sörmlandskusten förra året förlorade 1.2 miljoner kronor i skadade redskap och förlorad fångst.

Det är Naturvårdsverket som bestämmer hur många sälar som får skjutas, men Länsstyrelsen i varje län får komma in med sina rekommendationer. Förra året fick tio sälar skjutas i Sörmland, även om bara fyra till slut sköts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".