Allt fler får medicinska problem med snarkning när övervikten stiger

I takt med att övervikt bland människor i Sverige ökar - riskerar också fler personer att få medicinska problem med snarkning. Det säger Sven Iversen, läkare på Nyköpings lasarett. 2003 sökte nästan 600 personer i Sörmland hjälp för sina problem med just snarkning. Något som kan vara kostsamt.

Ungefär 600 personer söker varje år hjälp för sin snarkning i Sörmland, och enligt Verksamhetschefen på Nyköping Lasarett Sven Iversen, så kan den ökade övervikten vara boven.

Det finns olika behandlingar för att bota snarkning. Den enklaste är den där man går in och bränner så att luftrören blir bredare. Den behandlingen måste upprepas ett antal gånger innan man blir kvitt problemet. Sen kan man också få en apparat med andningsmask som man har på sig under natten, som är kopplad till en maskin. Det kostar 100 kronor i månaden att hyra.

Den vanligaste metoden är en snarkskena, som sätts på tänderna. Fyra tusen kronor plus tre tandläkarbesök kostar det. Det är mest män i den övre medelådern som kommer och söker hjälp säger läkarna som vi pratat med. Men problemet finns nog i alla åldrar. Även kvinnor har snarkproblem, och mörkertalet där är nog ganska stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".