Bilinspektörer kollade pass

Vägverket riktar hård kritik mot polisledningen i bland annat Sörmland. Orsaken är att polisen använt de flygande bilinspektörer som vägverket bekostar till helt andra ändamål, i Sörmland exempelvis som passkontrollanter på Skavsta flygplats.
Vägverket har påtalat missförhållandena i ett brev till regeringen och kräver åtgärder. - Det är ju en användning av bilinspektörernas kompetens som man ju kan fundera på. Det är duktiga fordonstekniker och är avsedda för att användas för att kontrollera fordon, säger Lars Bergfalk är ställföreträdande generaldirektör på Vägverket. Sedan i mitten av 90-talet finns ett 80-tal bilinspektörer i polisens tjänst. Inspektörerna vars löner, utbildning och utrustning bekostats av Vägverket ska arbeta med flygande inspektioner framför allt av tyngre fordon, men målet - att göra 120 000 inspektioner per år har långtifrån uppnåtts. Bland annat därför halverade vägverket bidragen år 2001 till 35 miljoner kronor, vilket inte längre täcker polisens omkostnader. I Sörmland finns idag fyra utbildade inspektörer. Under 2001 arbetade, enligt vad källor inom polisen säger till Sveriges Radio Sörmland en av de så gott som heltid för gränspolisen som passkontrollör på Skavsta flygplats, en annan jobbade deltid på flygplatsen. De andra två jobbade delar av sin tid som arrestvakter hos polisen i Eskilstuna. Under samma år halverades antalet flygande inspektioner i Sörmland från närmare 2 200 till till drygt 1000 - vilket är långtifrån målsättningen att göra 4 800 inspektioner per år. - Jag tycker att det är allvarligt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Kanske synnerligen allvarligt när antalet inspektioner av tunga fordon gått ned eftersom vi vet att det finns stora brister på de tyngre fordonen, säger Lars Bergfalk. Ivar Laks, ansvarig på rikspolisstyrelsen för bilinspektörerna, vill inte uttala sig i en bandad intervju. Men i en kommentar säger han att bilinspektörerna inte får användas på det här sättet och att han nu överväger att se över bidragen till polisen i Sörmland. Vare sig Mats Kirestam, som fram till årsskiftet haft övergripande ansvar för de flygande inspektörerna i Sörmland, eller polisstyrelsens ordförande Laila Bjurling, vill i dagsläget kommentera SR Sörmlands uppgifter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista