sörmland

Dyra resor till specialistvård

Sedan den första januari 2009 går det inte längre att få ersättning för sjukresor inom länet. Något som drabbat Hans Lifvakt i Flen som regelbundet åker till Mälarsjukhuset i Eskilstuna för att få behandling för sin blodcancer.

– Jag åker dit fem dagar i rad och får behandling, sen är det ett uppehåll i tre veckor och så rullar det på, berättar han. Hittills har det blivit åtta behandlingar.  

Det har blivit ett femtiotal resor mellan Flen och Eskilstuna för Hans Lifvakt sedan han fick sin cancerdiagnos i december. 

– Jag hör ju till dem som är relativt pigga av dem jag träffat på den avdelningen där jag får min behandling, säger Hans Lifvakt. Någon måste ju sparka bakut. För jag tror att i andra landsting så får man sina resor betalda.

I till exempel i Västmanland och Örebro utbetalas ersättning för resor med egen bil eller kommunala färdmedel. I Sörmland går det också att åka sjukresetaxi med intyg från vårdgivaren, men inte för Hans Lifvakt som är tillräckligt frisk för att kunna köra bil.

Men systemet med sjukresetaxi med en avgift på 100 och max 1800 kronor per år, är tillräckligt, anser folkpartisten Rickard Karlsson som är ordförande i habilitering och hjälpmedelsnämnden.

– Jag tycker att man ska låta vården avgöra om man behöver beviljas sjukresa eller inte, säger han. Och blir den inte beviljad så är ersättningen borttagen.

Och Rickard Karlsson ser ingen anledning att ändra reglerna.

– Inför 2011 finns det inga tankar på att göra några förändringar i regelverket.

Men Hans Lifvakt vill att det här ska bli en valfråga.

– Jag tycker att politikerna borde ta sitt ansvar nu inför höstens val, mot oss sörmlänningar som får åka mycket, säger Hans Lifvakt. Jag hoppas att de gör det också.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se