Unikt mord i Eskilstuna

Gårdagens händelse i Eskilstuna, då en 77-årig man misshandlade en jämnårig grannkvinna till döds är unik. I de få fall där så gamla personer tar en annans liv, har offer och gärningsman som regel en nära familjerelation. Det säger kriminologen Mikael Rying, som forskar i ämnet ”dödligt våld”.

i dag har polisen i Eskilstuna hållit förhör med mannen under en timmes tid. Enligt Leif Engstrand på polisen har han medgivit att han brukat våld mot sin kvinnliga granne, men inte att han begått mord.

På fredagen har den 77-årige mannen också fått träffa den advokat som tillsatts för att försvara honom i rätten.

Mikael Rying är kriminolog på länskriminalen i Stockholm, och forskar i ämnet ”Dödligt våld i Sverige. Han kan konstatera att under de år som ingår i hans kartläggning, 1990 till 2002, begicks 12 såna brott av män som var 77 år eller äldre. Samtliga 12 gärningsmän var män, och samtliga offer utom ett, var kvinnor, oftast hustrun.

Det som gör Eskilstunafallet unikt är enligt Mikael Rying, att offer och gärningsman inte var nära släkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".