Johanna överklagar

Nu är det klart att Johanna Andersson, som stämde Eskilstuna kommun för att hon anser sig ha blivit mobbad under hela sin skoltid har överklagat Eskilstuna Tingsrätts dom till hovrätten.

För några veckor sen friade tingsrätten friade Eskilstuna kommun i målet mot Johanna Andersson. Det eftersom tingsrätten ansåg att den nu 19-åriga Johanna hade varit inblandad i tillfälliga konfliker, och att det inte gick att bevisa hon hade mobbats i skolan. Johanna blev då skyldig att betala rättegångskostnader på 250 000 kronor.

Johannas juridiska ombud försökte efter domen få till stånd en ekonomisk uppgörelse med Eskilstuna kommunså att målet inte skulle gå vidare till hovrätten, men kommunen vägrade eftersom de menade att en sådan uppgörelse stred mot kommunallagen.

Å Johannas ombud avrådde då henne att överklaga tingsrättens dom till hovrätten. Det juridiska ombudet Jacob Asp har tidigare sagt till Sveriges Radio Sörmland att det inte betyder att han anser att hon inte har rätt i att hon blivit mobbad, men han bedömer att det kommer att vara svårt för henne att få rätt i hovrätten. Och skulle hon förlora där, så får hon betala ytterligare 250 000 kronor och det är pengar som hon inte har råd att betala, menar han.

Men Johanna har nu trots allt överklagat tingsrättens dom. Hon anser fortfarande att att hon mobbades genom sin skolgång och att kommunen gjort fel när de inte ingripit mot mobbningen som hon menar gett henne fysiska och psykiska skador.

Hennes advokatfirma hjälpte henne med överklagandet, men kommer hädanefter inte att företräda henne, eftersom Johanna inte har råd att betala.

När Sveriges radio Sörmland har försökt nå Johannas advokat så låter han via sekreterare hälsa att Sveriges Radio måste betala 3000 kronor för en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".