Missbrukare i Flen får inte söka hjälp anonymt

Människor med missbruksproblem i Flens kommun har inte samma rätt att söka hjälp anonymt som missbrukare i länets andra kommuner.

Sju av länets nio kommuner är anslutna till det öppna intaget på Vårnäs behandlingshem. Det betyder att om man känner att man har missbruksproblem kan man ringa direkt dit för att få hjälp och behöver inte gå till socialtjänsten för en utredning. I Trosa har man en egen form av öppet intag med full anonymitet. Men i Flen måste man söka sig till socialtjänsten först.

Ingrid Skeppstedt, ordförande för socialnämnden i Flens kommun, hon förstår att det kan vara känsligt att söka sig till socialtjänsten för att få hjälp. Men som det ser ut nu är det inget man kommer att ändra på.

Birgitta Hagdal som är platschef på Vårnäs behandlingshem hänvisar till en studie gjord på Mälardalens högskola som visade att man på Vårnäs har människor som i större utsträckning fortfarande har kvar sina jobb. Hagdal menar att man i större utsträckning når fler socialagrupper med öppet intag och tycker det är synd att inte alla kommuner är med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".