Dansställen i Nyköping betalar inte Stimavgifter

Många dansrestauranger i Nyköping struntar i att betala in pengar till Stim, svenska tonsättares internationella musikbyrå. Det säger juristen Per Jönsson på Stim. Enligt lag ska alla offentliga platser som spelar upphovsrättskyddad musik betala licensavtal till Stim.

- Man har varit benägen att komma undan betalning. Vi känner till ett antal ställen som inte betalat, säger juristen Per Jönsson på Stim.

För ett par veckor sedan kom en dom mot en krögare i Nyköping. Han ska enligt domen betala 170 000 kronor till Stim för att ha spelat musik på sin restaurang, men ägaren vägrar eftersom han menar att kravet är för högt och att Stim räknat fel. Tingsrätten har nyligen bestämt att målet ska återupptas.

Med hjälp av en person som är Stimanställd, som ”råkar bo” i Nyköping så har man nu sett att det är flera dansrestauranger som fösöker kommer undan betalning. Enligt lag så ska alla ställen som spelar musik, vare sig det är bakgrundsmusik eller inte, ha ett licensavtal med Stim.

Vill inte berätta

Men Stim, de vill inte berätta exakt hur många uteställen i Nyköping det handlar om, men det är ett flertal.

- Vi har konstaterat att villigheten att betala för musiken är lite lägre än på andra håll i landet.

Ett medelstort ställe, där det kanske får plats med 200 personer en fredagkväll, betalar i snitt 30 tusen kronor per år till Stim. Tillsammans med delar av Norrland och Västkusten så är Nyköping bland de orter som är sämst på att betala.

- Det tror jag beror på att man känenr varandra och snacket går väl att går att komma undan.

De som inte betalar riskerar att bli stämnda av Stim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".