Det kan bli övervakningskameror på akuten

Akutmottagningarna på sjukhusen i länet kan komma att kameraövervakas i framtiden. Eva Hesse Sundin, chef för akuten på Mälarsjukhuset i Eskilstuna säger att det finns önskemål från personalen om kameraövervakning på grund av de våldssituationer som då och då uppstår.

Kameraövervakning kan bli verklighet mot bakgrund av ett beslut i Regeringsrätten. Enligt rätten har Länssjukhuset i Jönköping rätt att sätta upp övervakningskameror på akutmottagningen.

- Vi har en hel del incidenter vad gäller hot och våld, med en kamera skulle det bli ännu säkrare, säger Eva Hesse-Sundin, chef för akuten på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Det ärende som regeringsrätten nu avgjort gäller fyra kameror som monterades upp vid akutmottagningen på länssjukhuset i Jönköping.

Länsstyrelsen gav tillstånd, men det överklagades av Justitiekanslern som ansåg att övervakningen kränkte patienternas integritet.

I sina domskäl skriver Regeringsrätten att det vid flera fall förekommit våld och hot mot anställda, patienter och anhöriga på sjukhuset i Jönköping. Det gör, anser rätten, att säkerheten måste väga tyngre än den personliga integriteten och att kamerorna ska tillåtas.

På Nyköpings lasarett finns i dagsläget inga planer på att installera övervakningskameror. SR Sörmland fick på måndagen inga besked om vilken inställning man har på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".