Dramatisk inledning på mordrättegång

När rättegången om mordet på Andreas Bengtsson i Eskilstuna 1994, inleddes på tisdagen blev det en oväntad inledning. De två advokater som försvarar två av de tre åtalade ville stoppa rättegången eftersom de menade att polisen har återupptagit förundersökningen, i och med att de letar efter mordvapnet.

- Jag förstår inte att man påbörjat det här nu. Det visar att polisen och åklagaren har dålig koll på vilka kriminaltekniska åtgärder som är möjliga att genomföra. Det är ytterst märkligt att de påbörjas dagen innan och fortsätter samma dag som rättegången inleds, vi har inte blivit informerade att dykningarna har påbörjats, säger advokat Lars-Åke Chorell.

Polisen dyker i Torshällaån efter det mordvapen, som enligt den åtalade 27-åringen, ska ha slängts där efter dådet i Barva. Dykningarna, som väntas pågår i flera dagar, sker på begäran från Marinen som vill genomföra tillämpade övningar med speciella metoder, bland annat en specialhund. Beslutet om dykningarna togs av chefsåklagare Ulf Stålhane.

Kritiska advokater

Polisen har dykt efter mordvapnet tidigare, men utan resultat. De två försvarsadvokaterna, Lars-Åke Chorell och Dick Levinsson, var på tisdagen mycket kritiska till att de inte fått veta att dykningarna återupptagits och att de inte får ta del av den delen av förundersökningen. De ansåg därför att det fanns hinder för att genomföra rättegången. Chefsåklagare Lars Lundin höll i princip med, men tingsrätten beslutade att det inte finns hinder.

De tre personerna, 27, 30 och 31 år gamla, åtalades förra veckan för att ha mördat 19-årige Andreas Bengtsson i början av januari 1994. 27-åring har erkänt att han var med vid mordet, medan de två män som han pekat ut förnekar brott.  27-åringen erkänner att han varit delaktig, men förnekar uppsåt och förkenar att han gjort sig skyldig till mord, men går med på att han gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död.

27-åringen hade i september 2003 kommit in till polisen och berättat att han varit delakig. Han hade blivit religiös och ville bli av med sin ångest. Då hade det nästan gått tio år efter dådet. Senare greps de två personer som 27-åringen pekade ut som medskyldiga.

Bristande bevisning

Åklagaren Lars Lundins åtal bygger framförallt på 27-åringens erkännande, men det finns ingen tung bevisning, inget vapen och inga kulor. Dessutom fanns ett ingångshål i huvudet på Andreas Bengtsson, men inget utgångshål. Det skulle tyda på att han inte sköts med något eldvapen, menar försvaret.

Uppgifter i förundersökningen säger också att Andreas Bengtsson ska ha skjutits med en pilbåge eller armborst i en lägenhet i Eskilstuna, men att de två äldre av de åtalade då inte skulle varit med. Hittas inte något vapen där 27-åringen sagt att kumpanerna slängde det talar det också emot 27-åringens berättelse, menar försvaret.

Slog med yxa

Enligt åklagaren ska de tre i samråd planerat att döda Andreas Bengtsson eftersom han var skyldig dem en mindre summa pengar. Enligt åtalet ska de ha hämtat honom i Skiftinge och sagt att de skulle göra en kupp i Strängnäs. I bilen fanns bland annat en yxa, ett spett, tejp, som de hämtat hos en av de åtaldes föräldrar och ett 70 kilo tungt brunnslock, som de hade tagit från ett bygge.

Advokat Dick Levinsson menar att hans klient inte ens var i Barva vid den påstådda tidpunkten och att de bilar, som åklagaren påstår användes, inte var användbara.

Brunnslock runt fötterna

Vid en kisspaus på vägen till kalkbrottet i Barva slog en av de åtalade Andreas Bengtsson i huvudet med en yxa, han bands med silvertejp och lades i bagageutrymmet på bilen.

När de kom fram till kalkbrottet gick två av de åtalade med Andreas Bengtsson, som var vid medvetande, samtidigt fick 27-åringen, som då var 17 år, uppdrag att ta med brunnslocket och spettet. Han kom således något efter de andra. Enligt hans berättelse hörde han ett eller två skott när han var halvvägs till kalkbrottet. Skulle offret har skjutits med pilbåge eller dödats med något annan tillhygge faller de uppgifterna, menar två av försvarsadvokaterna.

Enligt åklagaren band de brunnslocket runt fötterna, hackade hål i isen och sänkte ner honom i vattnet. De försvann sedan därifrån och slängde vapnet i Torshällaån. Den 13 maj, fyra månader senare, hittades han av sportdykare.

Advokat Lars-Åke Chorell menar att det inte räcker med 27-åringens erkännande utan det krävs övertygande bevisning. Han menar att utredningen inte ger stöd åt 27-åringens berättelse. Polisen har dessutom, innan 27-åringen erkände, varit inriktade på helt andra personer och händelseförlopp än det som nu är aktuellt.

Rättegången pågår fram till april.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".